Latvijā vēža pacientiem mazākas iespējas izdzīvot ilgāk, nekā citās ES valstīs

Piecu gadu dzīvildze vēža slimniekiem Latvijā ir par 12% zemāka nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) valstīs, pastāstīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Onkoloģijas klīnikas vadītāja, Latvijas Onkologu un ķīmijterapeitu asociācijas valdes priekšsēdētāja Aija Geriņa-Bērziņa.

Viņa norādīja, ka pastāv korelācija starp tādiem rādītājiem kā finansējums, piecu gadu dzīvildze, zāļu pieejamība un mirstības rādītāji onkoloģijā. Saskaņā ar Eiropas pētījumu datiem ir pierādīts, ka pastāv spēcīga korelācija starp medikamentu pieejamību un vēža slimnieku dzīvildzi.

Latvijā izdzīvošanas rādītājs ir par 12% zemāks nekā vidēji Eiropas Savienības valstīs. Latvijas sievietēm ir par 12% mazāka iespēja izdzīvot piecus gadus nekā ES pacientēm.

Geriņa-Bērziņa stāsta, ka atšķirība starp tādām valstīm kā Skandināvija un Latvija ir pat 21%. Arī Latvijā mirstība no vēža ir augstāka nekā pārējās Baltijas valstīs, nemaz nerunājot par citām Eiropas valstīm.

No vienas puses, esam pēdējā valsts Baltijas reģionā, kurai ir pieejami medikamenti, bet, no otras puses, medikamentu pieejamības ziņā ierindojamies līdzīgi kā Rumānija. Geriņa-Bērziņa atzina, ka medikamentu kompensācijas sistēma valstī ir ļoti apgrūtinoša.

Nereti inovatīvām zālēm var paiet pieci līdz septiņi gadi, lai saņemtu savu kompensācijas līniju, bet Vācijā jaunas zāles ārstēšanai ir pieejamas mēneša – pusotra mēneša laikā. Vadlīnijas par kompensāciju par noteiktu veselības stāvokli bieži mainās, un bieži vien visefektīvākā ārstēšanas iespēja atšķiras no tās, kas tika ieteikta pirms pieciem gadiem.

Onkoloģe sacīja, ka ir svarīgi rūpēties par to, lai medikamentu kompensācijas sistēma Latvijā būtu pēc iespējas elastīgāka, lai neatpaliktu no Eiropas standartiem. Viņa vēlētos lielāku ekspertu ieguldījumu kompensējamo vēža ārstēšanas līdzekļu saraksta sastādīšanā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment